Broekveldselaan 9
2411 NL Bodegraven
Postbus 52
2410 AB Bodegraven
Ontdek het geheim van Lutjewinkel
Helemaal in het Noorden van Noord-Holland – ‘in de Kop van Noord-Holland’ – ligt een dorpje dat in de wereld van kaas wereldberoemd is: Lutjewinkel. Hier komen kazen vandaan die zich qua smaak en kwaliteit kunnen meten met de beste kazen ter wereld. Deze Lutjewinkel 1916 kazen worden door de kaasmeesters al sinds 1916 met groots vakmanschap gemaakt en na zorgvuldige rijping geselecteerd op de allerbeste smaak op het juiste rijpingsmoment. Hierdoor kun jij als kaasliefhebber genieten van een verrassend rijk smaakpalet: van uiterst verfijnd tot uitgesproken robuust.
Erkende streekkaas
De (48+) Lutjewinkel 1916 kaas is door de Europese Unie erkend als streekkaas met een Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB). Dit betekent dat Lutjewinkel 1916 kaas alleen door Noord-Hollandse kaasmeesters in Noord-Holland gemaakt mag worden. En dan ook nog alleen van de allerbeste Noord-Hollandse melk. Je vindt het Lutjewinkel 1916 assortiment bij de echte kaas- en foodspecialisten. Zij laten je graag het rijke smaakpalet van Lutjewinkel 1916 ervaren!
Kaas met het rijkste smaakpalet
Verfijnd & Romig
Krachtiger van smaak dan jong belegen maar zachter dan belegen. Door de lichte rijping is de smaak romig en puur. Gegarandeerd een lekkere volle plak op je kaasschaaf.
Lekker & Licht
De kaas met een lager vetgehalte, maar die verder alle karakteristieke smaakvolle eigenschappen van Goudse kaas heeft. In deze rijpingsfase is een heerlijke balans tussen textuur en smaak.
Rijk & Romig
Rijker, krachtiger en voller van smaak dan belegen en ingetogener dan extra belegen. Dit is het rijpingsstadium waarin de eiwitten nog geen kristalletjes hebben gevormd en je de kaas nog steeds prima kunt schaven en snijden.
Pittig & Romig
Zachter in de mond en op de schaaf dan oude kaas en pittiger dan extra belegen. Op deze leeftijd ontstaan complexe, krachtige aroma’s en blijft de unieke combinatie van het ziltje, het zoetje en de romigheid volop behouden. Met zichtbare en vooral heerlijke eiwitkristallen.
Robuust & Romig
Door de langere rijping dan reguliere oude kaas is de Robuust & Romig uitgesproken intens en robuust. Toch kun je de romigheid en het lichte zoetje nog goed te herkennen in de nasmaak. Voor liefhebbers van oude kaas de beste match.
“Het verhaal van Lutjewinkel is uniek”
Fred Raaijmakers – namens Lutjewinkel kaasmakerij
Wat maakt Lutjewinkel Kaasmakerij zo bijzonder, wat is het geheim? Als je dat eens wist! Is het de zilte zeewind die over de polders raast waar de koeien grazen? Zijn het de Noord-Hollandse boeren die met veel aandacht voor hun koeien en het land de weidemelk leveren? Zijn het onze vakmensen die hun groots vakmanschap van generatie op generatie doorgeven? Of zit het geheim in de combinatie van deze factoren? Eén ding staat als een paal boven water: de kazen die wij hier maken behoren tot de absolute wereldtop. En daar zijn wij allemaal – boeren, kaasmakers en kaasspecialisten – natuurlijk bijzonder trots op!